HABER MERKEZİ – Aile hekimleri, “eziyet yönetmeliği” olarak nitelendirdikleri Aile Hekimliği Yönetmeliğine karşı iş bırakarak, 9 talep açıkladı.
Aile hekimleri, 30 Ekim 2024'te yayımlanan "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"e karşı bir kez daha iş bırakma eylemi başlattı. Aile hekimleri, Türkiye ve Kürdistan'ın tüm kentlerinde iş bıraktı. Aile hekimlerinin eylemi 10 Ocak'a kadar devam edecek. Bu kapsamda birçok merkezde açıklama yapıldı.
Aile hekimlerinin temel talepleri şunlar:
"* Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak mesleki yeterliliklerimiz ve deneyimlerimizle para, performans, cezalandırma baskısı olmadan halkın sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz.
* Yoğun iş yükü ile günde 100 hastaya, her birine sadece 3 dakika ayırarak işlem yapmak yerine nitelikli bir sağlık hizmeti için her hastaya en az 10 dakika zaman ayırabilmeyi istiyoruz. Hastalarımızın muayene, takip, tedavi, aşı, izlem, tarama ve bilgilendirilmesi için yeterli zaman ve olanak talep ediyoruz
* Hastalarımızın müşteri, puan, katsayı olarak görülmesini değil, insan olarak değer görmesini istiyoruz.
* Hastalarımıza tedavisi için yazılması gereken ağrıkesici, mide koruyucu ve antibiyotik gibi ilaçların yazılmasının kısıtlanması hekimlerin mesleki bağımsızlığına müdahale olduğu gibi hastalarımızın tedavi hakkının elinden alınmasıdır. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz.
* Aile sağlığı merkezlerinde raporların ücretli olması, ücretsiz olan birinci basamak hizmetlerinin sonu demektir. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak, sağlıkta ticaretin yenidoğan skandalında gördüğümüz gibi ölüm getirdiğini çok iyi biliyor ve hastalarımıza ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.
* Yılda 7'den fazla hastane başvurusu olan hastaların tedavi hakkının, bizim üzerimizden kontrol edilerek, ihtar ve maaş kesintisi ile kısıtlanmasını kabul etmiyoruz. Ücretlerimizin hastane başvurusu ya da son 6 ay ASM'ye başvurmayan kişi sayısı gibi bizim müdahale edemeyeceğimiz kriterlere bağlanmasını istemiyoruz.
* Hastalarımıza hiçbir yararı olmayan bilim dışı yanlış uygulamaların yapılmasını istemiyoruz, bilimsel, nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz.
* Hastalarımıza ait kişisel verilerin güvenliğinin, hasta mahremiyeti hakkına uygun olarak korunmasını istiyoruz. Kronik hastalık takiplerinin halen kullanılan aile hekimliği bilgi sistemleri ile yeterli muayene süresi ayrılarak, hastaların gerçekten yararına olacak şekilde yapılmasını istiyoruz.
* Sorunlar yumağına dönen günlük politikalar ile çözülmeye çalışılan Aile Hekimliği Yönetmeliği'nin aşağıda imzası olan sağlık emek ve meslek örgütleri ile birlikte görüşülüp danışılarak ve özlük haklarımız verilerek yeniden düzenlenmesini istiyoruz."
RIHA
Riha'da sağlık emekçileri, Aile Hekimliği Yönetmeliği'nin iptali talebiyle iş bırakma eylemine dair Urfa İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Sağlık emekçilerinin, "Ücretsiz, nitelikli, ulaşılabilir, anadilde sağlık" önlükleri giydiği açıklamada, "Eziyet yönetmenliğini kabul etmiyoruz. Meslek onurumuz için iş bırakıyoruz" pankartı açıldı.
SES yöneticisi Söngül Koca, "Emeğimiz satılık değildir. Eziyet yönetmenliği, halkın sağlık hakkını tehdit ediyor. Sağlık emekçilerinin hakları teslim edilmeli. Bunun için sağlık emekçilerinin örgütlenmesi gerek" dedi.
Riha Tabip Odası Sekreteri Kemal Yüksekkaya, sağlık emekçilerinin bir direnişte olduğunu belirterek, "Hakkımızın desteği ve örgütlü mücadelemiz ile tehditlere boyun eğmeyeceğiz. Sonuna kadar haklarımızı savunacağız. Korucu sağlığı temel alana kadar, ücretsiz sağlık sağlanana kadar mücadele edeceğiz" şeklinde konuştu.
Açıklama "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz" sloganı ve alkışlarla sona erdi.
ADANA
Adana Sağlık Platformu, İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. Kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri de sağlık emekçilerine destek verdi. Adana Tabip Odası Başkanı ve Adana Sağlık Platformu Sözcüsü Uzm. Dr. Özden Polatöz, "eziyet yönetmeliğinin" geri çekilmesi çağrısı yaptı. Polatöz, "Bizler bu eylemlerle meslek onurumuza sahip çıkarken halkımızın sağlık hakkını da savunuyoruz" dedi.
ANTALYA
Eylemdeki sağlık emekçileri, Antalya İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi Eşbaşkanı Şükran İçöz, "Bu yönetmelik hekimleri ve hekimler üzerinden hemşire, ebe ve sağlık emekçilerinin tamamını yukarıda anlattığımız gibi hastaya faydası olmayan hizmetler ve kriterler üzerinden puanlamaktadır. Yetmiş puanın altında puanımız olursa sözleşmemizi feshedilmektedir. Bu şekilde hekimler puan toplayan bilgisayar oyun figürlerine dönüştürülmekte, işine son verme tehdidiyle meslek bağımsızlığı ve meslek onuru ayaklar altında alınmaktadır" dedi.
MERSİN, HATAY
Mersin ve Hatay'da da sağlık müdürlükleri önünde eylem ve açıklamalar yapıldı. Sağlıkçılar, yaptıkları eylemlerle taleplerini dile getirdi.
İZMİR
İzmir'de aile hekimleri, İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelerek, yönetmeliğin iptalini istedi. Açıklamada, “Eziyete hayır” pankart ile “Köle değil sağlık emekçisiyiz”, “Sağlıklı toplum için barış” ve “Eziyet yönetmeliğine hayır” dövizleri taşındı. Sağlık emekçileri sık sık “Hükümet istifa” ve “Gör Memişoğlu, duy Memişoğlu, bak Memişoğlu” sloganları attı. İzmir Tabip Odası Başkanı Mehmet Ceyhun Özyurt da açıklamaya katılan isimlerden oldu. Ortak metnin okunmasının ardından müzikler eşliğinde halay çekildi.
DENİZLİ
Denizli Sağlık Platformu, Gazeteciler Cemiyeti binasında basın toplantısı düzenledi. Sağlık emek ve meslek örgütleri temsilcilerinin katıldığı açıklamada, Denizli Tabip Odası Başkanı Fazıl Necdet Ardıç konuştu.
AMED
Amed’de sağlık emekçileri İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Eylemde, "Aile sağlığı merkezlerini yönetmelikler ile eziyete dönüştürmeyin" pankartı açıldı. Ayrıca "Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz", "Sağlıkta şiddete hayır", "Matematiğimiz iyi ama bu kadar değil" ve "Çalışanlarına düşman başkanlık istemiyoruz" dövizleri taşındı. Çok sayıda sağlık emekçisinin katıldığı açıklamada, Amed Tabipler Odası Başkanı Veysi Ülgen tarafından ortak metin okundu. Ülgen, "Hastasını tedavi etti diye hekimlerin, sağlık çalışanlarının gelirinin azaltmak hangi mantığa sığar? Soruyoruz; yönetmelikle, sorumlu olduğumuz nüfus içinden 6 ay ASM’ye başvurmayan kişiler için de gelirimiz kesiliyor. Hastalarımız verdiğimiz tedavi ve önerilerimizle sağlıklı olduysa bize neden başvursun?" diye kaydetti.
Açıklama "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla son buldu.
DÊRSIM
Dêrsim SES Şubesi, Çağlar İş Hanı yanında bulunan 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde açıklama yaptı. Açıklamada, "Eziyet yönetmeliğini kabul etmiyoruz, iş bırakıyoruz" pankartı açıldı. Aile hekimi Dr. Nejdet Kaymak, ortak metni okudu.
ANKARA
TTB, SES, Ankara Tabip Odası (ATO) ile bir çok sağlık meslek örgütü, Ankara İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Açıklamayı okuyan SES Ankara Şube Eş Başkanı İbrahim Kara, “Her bir kişinin yılda 12 defa doktora başvurmasıyla övündüğünüzü duyuyoruz. Para getiren tedavi edici hizmetleri sürekli öne çıkarttınız, hastaların gerekmediği durumlarda bile 3. basamak hastanelere, özel hastanelere gitmelerini teşvik ediyorsunuz. Herkesin her istediği zaman, istediği hastaneye başvurmasının önünde hiçbir engel yokken, yılda 7 defadan fazla hastaneye başvuran hastalarımız için aile hekimliği çalışanlarından para kesmek hangi mantığa sığar? Hastalarımızın bilgilerini Aile Hekimliği Bilgi Sistemi dışında başka bir programa girmemizin mantığı nedir? Hastaya faydası olmayacak bu işlemi Bakanlık bizden neden istemektedir? Bakanlık bu verileri bilimsel makale yapıp birilerini doçent profesör yapmanın peşinde midir?” diye sordu.