HABER MERKEZİ - Uluslararası Af Örgütü, İsrail’in Evin Cezaevi’ne yönelik saldırısını uluslararası hak ihlali olduğunu belirterek, saldırının bir savaş suçu olarak soruşturulmasını istedi.
Uluslararası Af Örgütü, İsrail'in 23 Haziran 2025’te Tahran’daki Evin Cezaevi’ne düzenlediği saldırıya dair kapsamlı bir rapor yayınladı. Af Örgütü, rapor hazırlığı için İsrail ve İran yetkililerinin açıklamalarını inceledi ve 7 tutuklu yakını, olaya tanık olan cezaevine yakın bir kişi, yaşamını yitirenleri bildiren 2 kaynak, 2 gazeteci ve aralarında siyasi muhalifler ve insan hakları savunucularının da bulunduğu 11 eski tutsak da dahil olmak üzere İran içinde ve dışında 23 kişiyle görüştü.
İSRAİL SORULARI YANITSIZ BIRAKTI
Af Örgütü’nün dokümantasyon laboratuvarı, saldırılardan önce ve sonra uydu görüntülerini analiz etti ve 22 görüntü ile 59 fotoğrafı doğruladı. Bu belgelerde Evin Cezaevi’nin kapsamlı hasar ve yıkım olduğunu gösterdiğini belirtti. Raporda, saldırılardan birkaç saat sonra tutsakların aileleriyle yaptıkları telefon görüşmelerinin ses kayıtlarına erişebildiği belirtildi. Af Örgütü, saldırıyla ilgili soruları 3 Temmuz’da İsrail Savunma Bakanlığı’na gönderdiğini, ancak bu raporun yayınlandığı tarih itibarıyla henüz bir yanıt alamadığını kaydetti.
SAVAŞ SUÇU
Raporda, Evin Cezaevi’ne yapılan saldırının uluslararası insani hukukun ciddi bir ihlali olduğu ve bir savaş suçu olarak soruşturulması ve sorumluların adalete teslim edilmesi gerektiği belirtildi.
Raporda şu ifadelere yer verildi: “İsrail ordusu Evin Cezaevi’nin çeşitli bölgelerine çok sayıda hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılar sonucunda çok sayıda sivil hayatını kaybetti ve yaralandı, cezaevinin en az altı bölmesinde büyük yıkım meydana geldi. Saldırılar, çalışma saatleri içinde ve cezaevinin çeşitli bölümleri tutuklular ve ziyaretçilerle doluyken gerçekleşti. Saldırılarda aralarında kadın, erkek ve 5 yaşında bir çocuğun da bulunduğu en az 80 sivil hayatını kaybetti. Uluslararası insani hukuka göre, hapishaneler ve gözaltı merkezleri sivil yerler olarak kabul edilir ve Evin Cezaevi’nin meşru askeri saldırıların hedefi olmasını gerektiren hiçbir güvenilir bir kanıt yoktur" denildi.
Uluslararası Af Örgütü, dünyadaki tüm yargı makamlarını, bu saldırının sorumlularını yargılamak için evrensel yargı yetkilerini kullanmaya çağırdı.