'Abdullah Öcalan’a Özgürlük’ konferansı: Türkiye adım atmalı

  • dünya
  • 21:22 11 Nisan 2025
  • |
img
HABER MERKEZİ – Abdullah Öcalan’a Özgürlük Kürt Sorununa Çözüm Uluslararası Konferansı'nda Abdullah Öcalan’ın tarihi çağrısının önemine işaret eden konuşmacılar, Türkiye’nin adım atması, uluslararası güçlerin de inisiyatif alması gerektiğini vurguladı. 
 
İtalya'nın başkenti Roma'da farklı ülkelerden 300'ün üzerinde ismin destek verdiği “Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Çözüm Uluslararası Konferansı” ilk gününde panellerle devam etti.  Açılış konuşmalarının ardından “Abdullah Öcalan’ın çağrısı ve barış” başlıklı panel düzenlendi. Panelin moderatörlüğünü IPPNW-Almanya'dan Dr. Gisela Penteker ve Filipinler MIGRANTE'dan Father Aris üstlendi. 
 
‘FİKİRLERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ’
 
Avrupa Kürt Kadın Hareketi (TJK-E) Üyesi Zîlan Diyar, konferans için dört aydır hazırlıkların yapıldığını söyledi. Zîlan Diyar şöyle devam etti: "Önder Apo ile halkın, kadınların, gençlerin bağı koparılamaz. Bu yüzden burada farklı çevrelerden insanlar bir araya geldi. Hamle boyunca pek çok eylem-etkinlik yapıldı. Bu mücadelede yaşamını yitirenleri de saygıyla selamlıyorum.”
 
‘ROJAVA ÖNEMLİ BİR DEĞER’
 
Ardından söz alan İtalya Sinistra Partisi Genel Sekreteri ve Milletvekili Nicola Fratoianni, Abdullah Öcalan’a dönük Uluslararası Komplo sürecinde yaşananları hatırlattı. Uzun süredir hamleye destek verdiklerini ifade eden Fratoianni, İtalya Parlamentosu’nda Kürt sorununu gündeme getirdiğini belirtti. 
 
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsveç'in NATO'ya üyelik sürecindeki sözlerini hatırlatan Fratoianni, savaşa karşı güçlü bir barış mücadelesine ihtiyaç olduğunu kaydetti. Kuzey ve Doğu Suriye’deki Özerk Yönetim'in önemli bir değer olduğunu ve kendi politik çizgileriyle örtüştüğünü belirten Fratoianni, "Rojava'yı korumamız gerekiyor. Dünya demokrasisi için önemli bir değer ve bu değeri savunmamız gerekiyor. Rojava'da ortaya çıkan değer, Öcalan'dan ilham alıyor. Bu yüzden Öcalan'ın yaptığı çağrı ve onun özgürlüğü çok önemli. Umuyorum Türkiye bu çağrıya cevap verir ve demokrasinin inşası için adımlar atılır. Bu durum karşısında uluslararası güçler daha fazla rol alabilir. Yeni bir süreç başlıyor ve uluslararası güçlere burada önemli görevler düşüyor" dedi. 
 
‘ABDULLAH ÖCALAN TÜM DÜNYA İÇİN ÖNEMLİ’
 
Fransa Insoumise hareketinden Emmanuel Fernandes ise Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin sadece Kürtler veya Kürdistan için değil, tüm dünya için önemli olduğunu kaydetti. Demokrasiden uzaklaşan rejimlere karşı fikirlerinin savunulması gerektiğinin altını çizen Fernandes, "Fransa'da yeni bir koalisyon, seçimlerde başarı sağladı. Sol, sosyalist, hak savunucuları olarak bu otokratik rejimlere karşı birleşmeliyiz. Bu sebepten Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep ediyorum. Ben Avrupa Konseyi üyesiyim ve Kürtler, 15 yıldan fazladır Strasburg'da Öcalan'ın özgürlüğü için ısrarlı bir şekilde eylem yapıyorlar. Bu eylem bana ilham veriyor. Israrcı ve cesur bir şekilde bu eylemi devam ettirmek beni motive ediyor" diye belirtti. İmralı'da yaşananların insani olmadığını kaydeden Fernandes, buna karşı ilgili kurumların duyarsızlığını da eleştirdi. 
 
‘AKTİF ROL OYNAMASI İÇİN MÜCADELEYİ SÜRDÜRMELİYİZ'
 
BASK ülkesinden Parlamenter Diana Urrea Herrera, "Öcalan'a özgürlük" sözleri ile konuşmasına başladı. Tüm dünyada kardeşlik duygusunun geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Duana Urrea Herrera, "Her zaman Kürtlerle ile birlikte olmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Biz uluslararası arenada demokratikleşmenin önünün açılması için mücadele ediyoruz. Bugün burada yapılan çok önemli bir konferans. Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan hamlenin de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Herkesin ‘savaş’ dediği bir dönemde Öcalan, ‘barış’ dedi. Barış sürecini başlattı ve demokrasi mücadelesinden demokratik toplumun inşasından bahsetti. Bunun çok değerli olduğunu düşünüyorum. Öcalan üzerindeki tecrit kısmen kaldırılsa da hala aktif rol oynayabileceği koşullar yaratılmadı. Bunun için mücadeleyi sürdürmemiz gerekiyor. Uluslararası güçlerin de bu konuda inisiyatif alması için bu mücadelenin büyütülerek devam etmesi gerekiyor. Bu uluslararası konferansı bu yüzden çok önemsiyorum. BASK ülkesi, Kürdistan halkı ile beraberdir. Omuz omuzayız, her zaman bu mücadeleyi birlikte sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.  
 
‘FAŞİSTLERİN ZİNDANINDA MÜCADELEYİ GÖSTERDİ’ 
 
Avrupa Solu’ndan Maurizio Acerbo, Abdullah Öcalan’ın Roma'da olduğu dönemi hatırlattı. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü ve Kürt sorununun çözümü için süren mücadelenin aslında tüm dünya halklarını ilgilendirdiğini belirten Acerbo, Abdullah Öcalan’ın fikirlerinin referans olduğunun altını çizerek şöyle devam etti: "Öcalan, faşistlerin zindanında antifaşist mücadelenin nasıl sürdürüleceğini gösterdi. Tüm siyasi tutsaklara nasıl direnileceğini gösterdi. Dışarıda olanlara da nasıl bir politik mücadele hattı örülmesi gerektiğini söyledi. Biz onunla aynı yoldayız, onun taleplerini sahipleniyoruz. Onun mücadele arkadaşlarıyız. Son olarak Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü, tıpkı Nelson Mandela'da olduğu gibi bir an önce sağlanmalıdır. Vakit geldi; Öcalan özgür olmalı." 
 
‘İMRALI'NIN ŞARTLARI DEĞİŞMEDİ’
 
İskoçya Dundee Sendikası'ndan Mike Arnott, Türkiye'deki süreç tartışmalarında ve Abdullah Öcalan’ın durumunda henüz bir değişiklik olmadığına atıfta bulunarak, Londra'da Demokratik Kürt Toplum Merkezi'ne dönük saldırıyı eleştirdi. Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecridin gündemde tutulması gerektiğini kaydeden Arnott, "Öcalan'ın 27 Şubat tarihindeki çağrı çok önemliydi" dedi. Hamle kapsamında yapılan eylem etkinlikleri anlatan Arnot, mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. 
 
‘ÖCALAN'IN PARADİGMASI DEMOKRASİDİR’
 
DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, Abdullah Öcalan’ın yaşanan sorunlara demokrasi ile çözüm aradığını hatırlattı. Geçmiş barış girişimlerini hatırlatan Bayındır, "Tüm girişimler devlet tarafından boşa çıkarıldı. Bizler de sizler gibi hamle içerikli eylemler yaptık. Sizin bu uluslararası hamleniz Kuzey Kürdistan'ı da etkiledi. Bu hamlenin başarısı şu an devam eden barış sürecini yarattı. Bu hamle ile unutturulmak istenen Öcalan bir kez daha halkların gündemine girdi" diye konuştu. Kürt sorununun çözümü için Türkiye’nin adım atması gerektiğini söyleyen Bayındır, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün sağlanmasının sürecin başarısı için şart olduğunu vurguladı. Abdullah Öcalan’ın çağrısının tüm uluslararası güçlerce karşılık bulduğunu ifade eden Bayındır, "Abdullah Öcalan'ın çağrısı alternatif bir yol ve çözüm sunuyor. Devam eden dünya siyaseti savaşlar ve işgaller üzerinden şekilleniyor. Fakat Abdullah Öcalan başka bir çözümün, başka bir yolun mümkün olduğunu gösterdi. Bu yüzden bu çağrı tüm güçler tarafından önemli bulundu ve tartışılmaya devam ediyor" diye belirtti.  
 
‘PEK ÇOK ÇEVRE FİKİRLERİNİ SAHİPLENİYOR’
 
Bolonya Belediye Başkanı Emily Clancy, Bolonya kentinin Kürt hareketi ile sıcak ilişkileri olduğunu ifade ederek, feministler, ekolojistler, sosyalistler gibi pek çok çevrenin Abdullah Öcalan’ın fikirlerini sahiplendiğini ve Abdullah Öcalan'a teşekkür ettiklerini kaydetti. Avrupa Solu’nda insan hakları ve barış gibi konularda kayma olduğunu belirten Emily Clancy, "Biz Abdullah Öcalan'a vatandaşlık verdik. Umuyoruz kısa sürede Öcalan özgür kalır" dedi. 
 
COBAS Sendikası Sözcüsü Piero Bernocci, Kürt halkının yaşadığı sorunları hatırlatarak, 100 yıldır Kürtlerin temel haklarından yoksun bir şekilde yaşadığını ifade etti. Panelde son sözü alan Arjantin CTA Sendikası'ndan Julian Aguirre hamle kapsamında Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Arjantin'de yapılan eylemleri anlattı. Abdullah Öcalan’ın bir an evvel özgür olması gerektiğini söyledi. 
 
Konferans, Ararat Kültür Merkezi'nde Kürt yemeklerinin tanıtıldığı ve İtalyan Halk Müziğinin sergilendiği etkinlikle devam etti.