Koza'ya 1 ayda 2 'ÇED gerekli değil' kararı

img
BALIKESİR - Karesi ilçesinde Koza Altın İşletmeleri tarafından açılmak istenen altın madeni için "ÇED gerekli değil" kararı verilirken, 26 Mart'ta da aynı şirketin Artvin Yusufeli ilçesindeki altın-demir madeni için aynı karar verildi. 
 
Balıkesir Karesi ilçesi Turplu Mahallesi'nde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından 12,35 hektarlık alanda açılmak istenen altın madeni için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil" kararı verildi. Patlatmalı açık ocak şeklinde işletilecek olan madenden yıllık olarak çıkarılması planlanan 14 bin 625 ton cevher ise İzmir Bergama'da bulunan Ovacık Altın Madeni’ne sevk edilerek, burada siyanürlü ayrıştırma işlemi uygulanacak. 
 
Kadastro haritasına göre; "orman arazisi" içinde yer alan bölge için görüşü sorulan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı 12 Ocak 2024, Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü ise 16 Ocak 2024'te madenin açılması için "Sakınca görülmemiştir" cevabı verdi. Yine alan Balıkesir Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planına göre de "Orman Alanı, Tarım Alanı, Su Yüzeyleri (Deniz – Baraj – Göl – Gölet – Akarsu)" vasıflı bir alan. Öte yandan maden sahasını kapsayan bölge Karanlık Dere Mikro Havzası içerisinde yer alıyor. Su toplama alanı 2,88 kilometrekare olan Karanlık Dere Mikro Havzası, yüzey sularını kuzey, güney ve batıdan toplayarak, Oluk Dere ve Karanlık Dere'ye aktarıyor. 
 
ARTVİN'DE DE AYNI KARAR
 
Ayrıca yine Koza tarafından Artvin Yusufeli ilçesi Yüncüler köyünde açılmak istenen altın-demir madeni için de 26 Mart'ta "ÇED gerekli değil" kararı verilmişti. Şirketin 2 maden projesi için 1 ay içinde aynı karar verilmiş oldu. Şirketin bölgede bin 479,64 hektarlık maden ruhsatı bulunurken, ilk etapta 23,01 hektarlık alan için ÇED başvurusu yapıldı.