Îdirli keresteci: Yüksek enflasyon bizi eziyor

ÎDIR – İnşaat sektörünün temel yapı malzemelerinden kerestenin fiyatındaki artışa dikkat çeken keresteci Murat Ateş, "Enflasyon bizi eziyor" dedi. 

Türkiye’de yüksek enflasyonla birlikte halkın alım gücü her geçen gün düşüyor. Yüksek enflasyon artışının, en çok etkilediği sektörlerin başında inşaat sektöründeki artış, konut fiyatlarını ve kira artışlarını da olumsuz etkiliyor. 100 metrekare bir konutun inşaat maliyeti 2023 yılında 1 ile 1 milyon 200 bin TL arasında değişirken, konutun maliyeti 2024'te ise 1 milyon 500 bin TL'ye yükseldi. Bu maliyetin yıl içerisinde daha da yükselmesi bekleniyor. İnşaatta kullanılan bütün yapım malzemeleri de enflasyonla doğru orantılı olarak yükselirken, kerestedeki fiyat artışları yaşanan maliyeti de gözler önüne seriyor. Îdir sanayisinde kerestecilik yapan Murat Ateş (35), kereste sektöründeki fiyat yükselişlerini değerlendirdi. Kereste imalat atölyesinde ağırlıklı olarak Îdir'de yetişen servi (selvi) ağaçlarından kereste yaptıklarını belirten Ateş, bununla birlikte Qers ve Artvin Şavşat bölgesinden getirdikleri ladin, köknar ve sarıçam gibi ağaçlardan da kereste ürettiklerini ifade etti. Ürettikleri keresteleri ağırlıklı olarak yurtiçinde kullandıklarını dile getiren Ateş, Irak, İran ve Azerbaycan'a da gönderdiklerini söyledi.
 
Ağırlıklı olarak kullandıkları servi ağacının ortalama 14-15 yaşında olgunluğa eriştiğini kaydeden Ateş, köylere giderek yurttaşların yetiştirdiği ağaçları satın aldıklarını ifade etti. Ateş, "Bir işçinin günlük yevmiyesi 2 bin TL'dir. Günlük sadece 6 bin TL dışarda çalışan işçi ücreti oluyor. Bununla birlikte 10 bin TL nakliye maliyeti oluyor. Ağaç işlenmek üzere atölyeye geldiği zaman burada da 3 işçi çalışıyor. Bunların da ortalama günlük 6 bin TL maliyeti oluyor. İşletmeyi tam kapasiteli çalıştırdığımız zaman aylık 15 bin TL elektrik parası geliyor. Yine yıllık 400 bin TL kira bedeli ödüyoruz" ifadelerini kullandı. 
 
'METREKÜPÜ 3 BİN 500'DEN 8 BİN TL'YE YÜKSELDİ'
 
Îdir'de servi kerestesinin metreküpünü 8 bin TL, çam türlerini ise 12 bin TL'ye sattıklarını dile getiren Ateş, geçen yıl ile bu yıl arasındaki fiyat farkı arasında uçurum olduğunu anlattı. Ateş, "Geçen yıl metreküpünü 3 bin 500 TL'den satışa başlayıp 4 bin TL'ye kadar yükseldiğini gördük. Bu yıl ise 8 bin TL'den başladı. İlkbahar'da bu 9-10 bin TL'yi görecek. Geçen yıl Artvin'den ihaleyle tomruk aldık. 4 bin TL'den aldığımız tomruklar işlendikten sonraki maliyetle birlikte 8 bin TL'ye satıldı. Elimizdeki ürünü sattıktan sonra yeni tomrukları yine aynı fiyattan almaya başladık. Bugün alıp işleyerek sattığım ürünün parasıyla yarın ancak ham halini satın alabiliyorum" diye konuştu.
 
'KAR MARJIMIZ ERİYOR'
 
Büyük bir ekonomik krizin olduğuna dikkat çeken Ateş, "Örneğin Şavşat buradan 200 kilometre uzak ve nakliyeye 30-35 bin TL ödüyoruz. Her metreküpe ortalama bin TL sadece nakliye maliyeti ekleniyor. Geçen yıl 5 bin TL'ye sattığımız keresteden bin TL kar ediyorduk, şimdi ise 8 bin TL'ye sattığımız aynı maldan sadece 300-400 TL kar edebiliyoruz. Her geçen gün kar marjımız daralıyor. Şartlar giderek zorlaşıyor. Enflasyon bizi eziyor. Gittikçe daralıyoruz ve sanki daha da küçüleceğiz" şeklinde konuştu. 
 
MA / Ömer Akın