Çocuk çalıştayında deneyimler paylaşıldı: Modelimizi oluşturmalıyız

img
AMED - Amed'de çocuk çalıştayında konuşan eğitmenler, dünyadaki eğitim modellerine işaret ederek, "Kendi modelimizi inşa etmeliyiz. Çünkü her halkın ayrı bir modeli oluyor” vurgusu yaptı. 
 
Amed’in Peyas (Kayapınar) Belediyesi “Çocuklar özgür toplumun geleceğidir” başlıklı çalıştay gerçekleştirdi. “Okul öncesi eğitimin mevcut durumu” başlıklı oturum ile devam eden çalıştayda ilk olarak Kürtçe eğitim veren Ebru Şanlı konuştu. Baxçê Zarokan de başlayan ve Kürtçe eğitimini Zarokîstan’da da devam ettiren eğitmen Ebru Şanlı, kayyım atamalarının ilk hedefinin Kürt dili olduğunu hatırlattı. 
 
Her kayyım ataması sonrası ilk hedefler arasından Kürtçe kurumlar olduğunun altını çizen Ebru Şanlı, “Bu saldırılara karşın alternatif yollara başvurduk. Kürtçenin gelişimi için mahalle mahalle, sokak sokak çalışma yürüttük. Kayyım süreçlerinin Kürtçenin gelişiminin önüne geçmemesi için mücadele verildi. Bu mücadele devam edecek” diye konuştu.
 
‘ÇOCUKLAR EKOLOJİK ORTAMDA KÜRTÇE ÖĞRENİYOR’
 
Perihan Altan, Zarokîstan da eğitmen olduğunu belirterek, “Ailelerle birlikte bir çalışma içine girdik. Zarokîstan sürecinden bugüne aileleri çalışmaların içine katarak bunu gerçekleştirdik. Bu çalışmalar neticesinde Kürtçenin yaygın bir hal aldığını görüyoruz. Ekolojik ortama götürüp burada Kürtçe öğretiyoruz. Doğa ve dil ilişkisini burada geliştiriyoruz. Bu çalışmalarımız devam edecek. Ekolojik köy kurma hedefimiz var ve bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde çocuklar burada eğitimlerine devam edecek” dedi.
 
‘MATERYAL SEÇİMİ ÖNEMLİ’
 
Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği’nde (MED-DER) Kürtçe ders veren Berivan Duman, dernekte çok yönlü bir dersle verdiklerin belirterek, “Kreş sürecindeki eğitim ve materyal seçimi önemlidir. Bunun seçimi, toplanması  için önemli adımların atılması gerekiyor. 2 ile 6 yaş arası çocuklar eğitim görüyor. Bu yaştaki eğitim grupları için verdiğimiz eğitimlerde olumlu sonuçlar alıyoruz. Bunu geliştirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. 
 
‘KENDİ MODELİMİZİ İNŞA ETMELİYİZ’
 
“Uluslararası örnekler ve modeller” oturumda konuşan Kürtçe eğitmen Medya Yerlikaya, “Montesori metodu ile Amed’te 2014 tarihinde bir sınıf açtık. Buna göre materyaller getirdik. Çok sayıda metod ve model var. Bunları araştırarak yol yöntem bulmaya çalıştık. Dünya modellerinden faydalanabiliriz, ancak kendi modelimizi inşa etmeliyiz. Çünkü her halkın ayrı bir modeli oluyor” diye konuştu.
 
Kürtçe eğitmen Gülser Sargül Uçar ise Finlandiya eğitim sisteminden örnekler vererek, “Buradaki eğitim sisteminde savaş oyunları yasak. Ücretsiz eğitim ve günde bir kere ücretsiz yemek hakkı var.  Çocukların betondan kurtarılıp eğitim verilmesi şart. Gezici, özgür ve ekolojik bir eğitim sisteminin geliştirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. 
 
Kadın Kültür ve Sanat Derneği (KASED) Başkanı Saliha Ayata, eğitiminde anadilin önemine değinerek, Kürtçenin resmi ve eğitim dili olması gerektiğini söyledi.
 
Çalıştay yarın da devam edecek.