25 Kasım kapsamında özel savaş politikası tartışıldı

  • kadın
  • 16:43 21 Kasım 2024
  • |
img
ŞIRNEX - Silopiya’da 25 Kasım kapsamında yapılan panelde Kürt kadınlarına yönelik özel savaş politikalarına dikkat çekildi. 
 
Şirnex’te, Silopiya (Silopi) Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla panel düzenledi. Silopiya Belediyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Hayatlarımızdan haklarımızdan vazgeçmiyoruz” konulu panele konuşmacı olarak Çağlar Demirel ve Avukat Elif Tirenç İpek katıldı. Salona katledilen çocuk ve kadınların fotoğrafları ve  “Erkek şiddetine, savaş aklına hayır! Barış kadınlarla gelecek” pankartı asıldı. 
 
HER ALANDA MÜCADELE 
 
Panelde ilk olarak konuşan Silopiya Belediyesi Eşbaşkanı Jiyan Ormanlı kadına yönelik şiddetin her alanda kendisini gösterdiğini ifade ederek, buna karşı örgütlü mücadelenin önemine dikkat çekti. 
 
Ardından konuşan Çağlar Demirel, toplumda kadına yönelik şiddetin ağırlıklı olarak ev içi şiddet olarak algılandığını söyledi. Erkeğin kendini evde iktidar olarak görüp şiddet uyguladığını belirten Çağlar Demirel, “Fakat şiddet sadece ev içinde değil sokakta, işte her yerde karşımıza çıkıyor. Bu şiddeti baba, ağabey, eş gibi kılıflara girerek yapıyor. Bunun yanında Kürdistan’da devlet şiddeti daha fazla var. Kürt kadınları, iktidarın şiddetine daha çok maruz kalıyor. Kürt kadınlarına karşı yürütülen özel savaş politikası bu şiddet daha da artırıyor. İktidarın özel savaş politikalarını iyi anlamalı ve teşhir etmeliyiz” diye konuştu.
 
Erkek ve devlet şiddetine karşı Kürt kadın hareketinin köklü mücadele tarihi olduğunu ifade eden Çağlar Demirel, “Her şeyden önce kadına yönelik bakış açısını değiştirdik. Kadının namusunun kadın bedeni üzerine değil toprağı ve özgürlüğü olduğunu kabul ettirdik. Sokak sokak her yerde bunun mücadelesini verdik ve kabul ettirdik. Yaşamın aktığı her yerde de mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
 
Kürdistan’da kadınların maruz kaldığı şiddetin çok yönlü olduğunu dile getiren Çağlar Demirel, “Kürt kadınları hem kimlik hem cins mücadelesi yürüttü ve hala yürütüyor. Her iki kulvarda kadına yönelik şiddetin yaşandığı alanlardır. Kürt halkının kimliği kabul edilmiyor. Dili yok sayılıyor. Buna karşı kadınlar mücadele etti ve bundan sonra da mücadelemizi sürdüreceğiz” şeklinde konuştu.
 
Belediyelere atanan kayyımlara da dikkat çeken Çağlar Demirel, “Mevcut anlamda kayyımlarla iktidar tarafından kadınlara yönelik şiddet uygulanıyor. Bu kayyımlar darbedir ve kadın iradesini tanımamadır. Kayyımlar gelir gelmez halkın kazanımlarına saldırıyor. Kadın kurumlarını kapatıyor. Bunu asla kabul etmeyeceğiz” dedi.
 
Avukat Elif Tirenç İpek de, kadın mücadelesinin anlatıldığı slayt gösterimiyle konuşmasına başladı. Kadına yönelik şiddete karşı İstanbul Sözleşmesi’nin önemine değinen İpek, Kürt kadınlarının bu konuda verdiği mücadelesini ve emeğini anlattı.
 
Sunumların ardından panel soru cevap şeklinde devam etti. 
 
Panel atılan “Jin jiyan azadî” sloganıyla son buldu.