Hüseyin Deniz öykü yarışması için başvurular sürüyor

img
RIHA -  Hüseyin Deniz Öykü Yarışması için başvurular 1 Mayıs’a kadar sürecek. Her bir başvurucu daha önceden hiçbir yerde yayınlanmamış tek eserle başvurabilecek. 
 
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Riha Şubesi tarafından düzenlenen 2’nci Hüseyin Deniz Öykü Yarışması için başvurular sürüyor. Kürtçe'nin Kurmancî ve Kirmanckî (Zazakî) lehçelerinde düzenlenen yarışmada içerik (tema) açısından her hangi bir sınırlama bulunmazken, sayfa sayısının en fazla 10 olması kararlaştırıldı. 1 Mayıs tarihine kadar herkesin sadece bir eserle başvuru yapabileceği yarışmada yer alacak eserler, bir kitapta toplanacak. Sonucu 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı’nda açıklanacak olan yarışmaya gönderilecek eserlerin, daha önce her hangi bir yerde yayınlanmamış olması gerekiyor.  
 
YARIŞMANIN JÜRİLERİ 
 
Kurmancî gönderilecek eserleri jüriler Haşim Yetim, Mehmet Yıldız, Abdurrezzak Dağ, Kirmanckî eserleri ise jüriler Sefer Bakçi, Şahin Kükçü ve Kafur Seçilmek değerlendirecek. Yarışmaya katılacakların kişisel iletişim bilgileri ile birlikte eseri yazı metni olarak urfaegitimsen@hotmail.com adresine göndermesi gerekiyor. Yarışmada bir, iki ve üçüncü olanlara ödüller verilecek. Şuana kadar yarışma kapsamına onlarca eserin şubeye teslim edildiği öğrenildi. 
 
HÜSEYİN DENİZ KİMDİR? 
 
Özgür Gündem gazetesi muhabiri ve yazarı Hüseyin Deniz, 9 Ağustos 1992 tarihinde Riha’nın Serêkaniyê (Ceylanpınar) ilçesinde katledildi. Kürt bilgesi Apê Musa’nın (Musa Anter) yeğeni olan Deniz, uzun yıllar Sêwereg (Siverek) ve Nisêbîn’de (Nusaybin) öğretmenlik yaptı. 12 Eylül askeri darbesi döneminde 3 yıl Diyarbakır Cezaevi'nde tutsak kaldı. Deniz’in bu yıllarda başladığı Kürt dili ve folkloru çalışmaları, daha sonra da devam etti. 1991 yılında Kürt atasözlerinden oluşan “Gotinên Pêşiyên Kurdan” adlı kitabı yayımlandı. Uluslararası Yazarlar Birliği PEN üyesi olan Deniz’in, Özgür Gündem gazetesinden önce Yeni Ülke, Cumhuriyet, 2000'e Doğru, Welat başta olmak üzere birçok gazete ve dergide yazıları yayımlandı. Özgür Gündem gazetesinin 31 Mayıs 1992’de yayın hayatına başlamasıyla Serêkanîyê muhabiri olan Deniz, gazetenin forum sayfasına yazılar yazdı. 9 Ağustos 1992’de ilçenin bir sokağında uğradığı silahlı saldırı sonucu ağır yaralanan Deniz, kaldırıldığı Urfa Devlet Hastanesi’nde gerekli müdahalenin yapılmadığı iddiası ile bir gün sonra Amed’e götürülmek üzere yola çıkarıldı. Ancak Deniz, Amed’e varmadan 10 Ağustos’ta yolda yaşamını yitirdi. Aradan geçen 33 yılda, Deniz her yıl sevenleri tarafından mezarı başında anılıyor.