ANKARA -DEM Parti Wan milletvekilleri, kayyım ataması, gazetecilere ve yurttaşlara yönelik polis şiddetinin araştırılması için Meclis Başkanlığı’na Araştırma Önergesi verdi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Wan milletvekilleri Pervin Buldan, Zülküf Uçar, Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Sinan Çiftyürek, Gülderen Varli ve Mahmut Dindar, kayyım ataması ile kentte gazetecilere ve yurttaşlara yönelik polis şiddetinin araştırılması için Meclis Başkanlığı’na Araştırma Önergesi verdi.
Önergenin gerekçesinde üç dönemdir Wan'a kayyım atandığı hatırlatılarak, 15 Şubat’ta atanan kayyım ve halka yönelik saldırılara işaret edildi. Yüzlerce kişinin darp edildiği, gazetecilerin yerde sürüklendiği ve ters kelepçelendiği belirtilen önergede, 100’den fazla kişinin de gözaltına alındığı kaydedildi.
ŞİDDETİN BOYUTU
Önergede, “Belediye binası içinde yaşlı, genç, kadın, milletvekili ve belediye eşbaşkanları olduğu bilinmesine rağmen biber gazı ve plastik mermi kullanılması kişi güvenliği hakkının ihlalidir. İşkenceye varan kolluk güçlerinin orantısız müdahalesi gazetecilerin darp edilip, yerde sürüklenerek gözaltına alınmasında da açığa çıkmıştır. Yıllardır uygulanan kayyım politikasına karşı demokratik hakkını kullanan halka uygulanan şiddet, gözaltı ve işkence uluslararası sözleşme hükümlerinin de aleni ihlalidir. Kentin içinde sayısız kolluk güçleri ile beraber, plakasız araçların olduğu bilgisi ve çocukların da gözaltına alındığı görüntüler sosyal medyada yer almıştır. Ayrıca polisin yaptığı müdahalelerde burnu kırılan, darp izleri olan ve ters kelepçe ile gözaltına alınan 250’den fazla yurttaşın olduğu bilgisi var” denildi.
ARAŞTIRMA TALEBİ
Devamında da şu ifadelere yer verildi: “Daha önce gerçekleştirilen kayyım darbesine karşı halk demokratik haklar çerçevesinde tepkisini göstererek iradesini sahiplenmiştir. Çünkü kayyım rejimi tarafından, belediyelerin ekonomik başta olmak üzere tüm kaynakları halka değil rant odaklı nasıl tüketildiğini tüm kamuoyu tanıklık etmiştir. Ve Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyım atanır atanmaz ilk yapılan icraat belediyeye asılan kayyım yolsuzluğunu içeren afişi kaldırtmak olmuştur.
Bütün bu gerekçelerden dolayı 2016 yılından beri Van’da sürdürülmek istenen kayyım politikasının araştırılması, belediyeye yapılan baskında ve sonrasında Van’da yaşanan hukuksuz uygulamalar ile kolluk şiddetinin tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin belirlenmesi amacıyla ivedilikle Meclis Araştırma Komisyonun kurulması elzemdir.”