HABER MERKEZİ - Abdullah Öcalan'ın annesi Üveyş Öcalan, ölümünün 32'nci yılında mezarı başında anıldı.
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın annesi Üveyş Öcalan, 32'inci ölüm yıl dönümünde Riha'nın (Urfa) Xelfetî (Halfeti) ilçesine bağlı Amara (Ömerli) kırsal mahallesinde bulunan mezarı başında anıldı. Öcalan ailesinin yanısı rası Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nden (DEM Parti) siyasetçiler, Kadim Topraklarda Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (KATDER) yöneticileri, Diyarbakır Cezaevi'nde yaşamını yitiren Ali Çiçek'in ablası Ayşe Çiçek ile çok sayıda kişi katıldı.
DEM Parti Riha İl Eşbaşkanı Sema Aişeoğlu, "Üveyş ana bu toplumda hem erkek egemen sisteme karşı mücadele etmiş, hem de baskılara karşı mücadele eden bir annemizdir. Üveyş Ana şahsında direngen kadının gücünü gördük. Üveyş Ana'nın bize bıraktığı mücadeleyi, 27 Şubat'ta yapılan çağrıya sahip çıkmakla vereceğiz" diye konuştu.
Barış Anneleri Fatma Aktaş ve Adalet Çay ile TJA Aktivisti Edle Fidan da Üveyş Öcalan'ı andı. Anmada mezarlığa çiçek bırakıldı. Ardından Abdullah Öcalan'ın doğduğu eve ziyaret gerçekleştirildi.
TJA'DAN AÇIKLAMA
Özgür Kadın Hareketi (TJA), Üveyş Öcalan'ın ölümünün 32'nci yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı. Açıklamada, "Kürdistan coğrafyası analık gerçeğine, binyılların tanrıça anasının kutsaliyetiyle anlam vererek; insanlık hafızasına paha biçilmez bir armağan bırakmıştır. Bu topraklar ki kutsal ananın bereketiyle sulanmış, duygusuyla can bulmuş, evlatlarını ahlaki politik bilinçle büyütmüş toplumsallığın özgür akışına sahne olmuştur. Topluma ve kadına dair tüm güzelliklere savaş açan karanlık egemen zihniyete karşı inatla zılgıtıyla, lorikleriyle, yer yer öfkesi ve savunma bilinciyle direnişin en estetik yanını da yine analık hukukuyla var etmiştir. Besêlerin, Zarifelerin, Rindêxanların direniş damarı bu öğretiyle güçlenmiş, kültür devrimini tarihi bilinci ve kadın duruşuyla günümüze taşırmayı başarmıştır" ifadeleri kullanıldı.
"Analık Kürdistan’da her şeyden önce köleliğe isyan ve özgür yaşama tutkunun yaratıcılığıdır" denilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Bir isyan doğurucusu olan Üveyş Ana kadın direniş damarlarının ilk öğretilerini aşılayarak; halkının özgür yaşam umudunu büyütmüş, Kürdistan’da ölü toprağın atılmasının öncüsü olmuştur. Sütünü emdiği anaya ve onun temsil ettiği tanrıçalık değerlerine ihanet etmeyi yaşamın inkârı sayan Özgür İnsan, ilk öğretilerini anasından edinerek; bu topraklarda özgür kadın çizgisini yeniden canlandırmıştır. Kadın Kurtuluş ideolojisiyle ‘Xwebunlaşan’ özgür kadın kimliği ve duruşu bugün dünyada edindiği yeri en çok da Üveyş Ana’ya borçludur. Üveyş Ana şahsında kadını sadece bir biyolojik varlık olarak tanımlamaktan çıkaran, bugün bilgisiyle, eş yaşamı özgürleştiren mücadelesiyle, faşizme ve sömürgeciliğe karşı tavizsiz duruşuyla dünya gerici güçlerine meydan okuyan özgür kadın çizgisi, bu baharı da yeni bir rönesansın heyecanı ve umuduyla karşılamaktadır.
MÜCADELE SÖZÜ
Barışın ve demokratik toplumun öncü gücü olarak bizler, analarımızdan aldığımız kadim direniş geleneği ile yeni yaşamı ve özgür toplumsallığı inşa etmeye her zamankinden daha yakınız. Tarihin bilgisiyle yarınını özgürlük temelinde inşa etmenin iddia ve ısrarı bizler açısından her zamankinden daha güçlü, daha büyüktür. Bizleri bu günlere getiren geleneği unutmamak ve analık hukukuna ihanet etmeden özgür kadın çizgisini bu topraklarda yaşamsallaştırmanın mücadelesini yükselteceğiz. Bu temelde Üveyş ve Sakine anamız şahsında direniş çizgisini günümüze taşıran, savaşın tüm zorluklarıyla bir gün bile 'Ah' demeden mücadele eden ve hayatı bu onurlu mücadele ile sonlanan tüm analarımızı büyük minnet ve saygıyla anıyoruz. Barışın sesi olan tüm analarımızın barış ve özgürlük umutlarını, inşacısı olacağımız demokratik toplumla taçlandırma sözümüzü yineliyoruz."