ANKARA - Ankara'da soğuk havaya rağmen çalışmayı sürdüren emekçiler, geçim derdinden kaynaklı iş yapmaya mecbur olduklarını söyledi.
Ekonomik krizin yükünü en çok hissedenlerin başında gelen işçiler, her koşulda mesailerini sürdürüyor. Ankara’da binlerce işçi, etkili olan kar yağışı ve soğuk havaya rağmen işlerine devam ediyor. Ekonomik krizden şikayet eden işçiler, geçim derdi nedeniyle her koşulda çalışmayı sürdürdüklerini belirtti.
'1 GÜN İŞE GELMESEM AÇ KALIRIM'
2005 yılından bu yana inşaat işinde çalışarak geçimini sağlayan Sefa Ünsal, "Kanalizasyon işi çok ağır, ama mesleğimiz bu olduğu için devam ediyoruz. Yevmiye usulü çalışıyoruz, gelmediğimizde paramız kesiliyor. Soğuk, sıcak demeden çalışıyoruz. Evim kira, borçlarımız var, çocuklara bakıyoruz. Ekonomik koşullar çok zorlaştı, alım gücü düştü, kiralar ise her geçen gün artıyor” şeklinde konuştu.
İşsizlik nedeniyle Colemêrg’den Ankara'ya geldiğini aktaran inşaat işçici Abdurrahim Çiftçi, geçim sıkıntısı nedeniyle çocuklarının eğitiminin de aksadığını söyledi. Çiftçi, "8 çocuğum var. Bir kızım dershaneye gidiyordu, parasını ödeyemedim, onu da almak zorunda kaldım. Üstelik başarılıydı ve okulda birinciydi. Asgari ücretle 7-8 kişiye bakılmıyor. Hem kiradayım hem geçim derdindeyim. Hakkari'de iş bulamadığım için Ankara’ya geldim, çocuklar okusun istedim ama olmadı. 2 kızımı okuldan, 1'ini de dershaneden almak zorunda kaldım. Burada çamurun içinde çalışmak zorundayız. Şu an evde olmak isterdim ama 1 gün işe gelmesem ertesi gün aç kalırım" diye konuştu.
'MECBURİYETTEN BU İŞİ YAPIYORUM’
20 yıldır motokurye olarak çalışan Zekeriya Boynukısa ise, ekonomik krizden dert yandı. Yağışlı havalarda iş yüklerinin iki katına çıktığını belirten Boynukısa, "Mecburiyetten bu işi yapıyorum. Yazın ayrı kışın ayrı sıkıntılar var. Her mevsimin kendine göre zorluğu var ama işimiz bu. Teslimat noktalarının daha kısa mesafelerde olması lazım. Yağmurlu havalarda kilometrelerce yol gidiyoruz, bu da bizi zorluyor” dedi.
Boynukısa, trafik cezalalarından da şikayet ederek, şunları söyledi: "Polisler bize ‘çantaları işletin’ diyor ama nereye işleyeceğimizi kimse bilmiyor. Ceza yazıyorlar, 7 gün içinde işletmemizi istiyorlar ama bir adres, yer yok. Evraklarım tam olmasına rağmen polisi gördüğümde geri geri gidiyorum. 993 lira ceza yazıyorlar, motosikletimizi trafikten men ediyorlar. Bu durumu trafik polisine anlattığımızda ‘Beni ilgilendirmez, yasayı uygularım’ diyor. Eğer böyle bir altyapı yoksa neden böyle bir yasa çıkarılıyor? Altyapıyı kur, yasayı çıkar, biz de uyalım."