ANTALYA - Antalya'da valiliğin aldığı yasak kararı sonrası Kürtlerin yoğun yaşadığı mahallelerde sokak düğünleri engellenmeye başlandı. Düğün salonlarına mecbur bırakıldıklarını belirten aileler de müzisyenler de karara tepkili.
Antalya Valisi Hulusi Şahin’in geçtiğimiz aylarda duyurduğu kararla sokak düğünleri, nişan, kına gecesi ve asker uğurlaması gibi etkinlikleri "trafik aksaklıkları, gürültü kirliliği ve kamu düzenini bozmak" iddialarıyla yasaklandı.
Karar sonrası etkinliklerin yalnızca düğün salonlarında veya belediyelerin belirlediği alanlarda yapılması zorunlu hale getirildi. Valiliğin yasak kararı sonrası Kürtlerin yoğun olduğu mahallelerde sokak düğünleri engellenmeye başlandı.
POLİSE MÜZİKSİZ HALAY TEPKİSİ
Antalya'nın Kepez ilçesine bağlı Gaziler Mahallesi’nde 12 Nisan’da akşam saatlerinde Şahin ailesinin düğünü de yasak kararına takıldı. Konuya dair ulaştığımız düğün sahibi Metin Şahin, polisin tutumuna tepki gösterdi. Engele karşı müziksiz bir şekilde halaya durduklarını belirten Şahin, "Bu insanlara yazık değil mi? Herkesi tek tek aradık ve bizim için buradalar. İki saat mutlu olmaya hakkımız yok mu?" tepkisinde bulundu.
'KÜRTÇE MÜZİKTEN RAHATSIZLAR'
Şahin, ekonomik sıkıntı yaşayan yurttaşların düğün salonlarına mecbur bırakıldığını söyledi. Valiliğin sokak düğünlerini yasakladığını ancak polisin daha çok Kürt yurttaşların düğünlerine müdahale ettiğini söyleyen Şahin, "Özellikle Kürt düğünleri iptal ediliyor. Bu kararı Kürt halkının kültürüne saldırı olarak değerlendiriyorum. Kürtçe müziğin sesinden bile rahatsızlar ve tahammül edemiyorlar. İnsanların en mutlu gününü zehir etmeye kimsenin hakkı yok. Bu hukuksuz karardan biran önce vazgeçilmelidir. Bu valiyi Batman'da kayyum iken tanıyoruz; aynı kararı orada da almıştı. Bu kararı alanlar bilsin ki; Kürt halkı asla kültüründen ve değerlerinden vazgeçmeyecek. Aldığınız bu kararı tanımıyoruz ve ret ediyoruz. Sokakta halaylarımızı çekmeye devam edeceğiz; bu da size dert olsun" dedi.
MÜZİSYENLER KARARA TEPKİLİ
Konuya dair görüştüğümüz Antalya'daki müzisyenlerden Sait Roj, Kadir Roni, Rüzgâr Aşiti, Mehmet Çelik ve Memet Dilçem de valiliğin yasaklama kararına tepki göstererek, kararın kendilerini ekonomik olarak zor duruma düşürdüğünü söyledi. Müzisyenler, "Bu yasak biz müzisyenleri ve kültürümüzü bitirmeye yönelik bir karardır. Talebimiz; bu kararın tekrar değerlendirilip düzeltilmesidir. Çünkü hem halkı hem de biz müzisyenleri maddi olarak etkilemektedir” vurgusu yaptı.
VALİNİN KÜRTÇE KARNESİ
23 Mart 2020'de Êlih Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Hulusi Şahin, belediyenin web sitesindeki Kürtçe bölümünü kaldırmıştı. Şahin’in Êlih Acetler Kavşağı yaya geçidine konulan Türkçe-Kürtçe uyarı ikonlarından Kürtçe “Pêşî Peya” olanını sildirdi. Vali, Şahin Antalya'da ise bu sefer de sokak düğünlerini yasakladı.
MA / Hamdullah Yağız Kesen