HABER MERKEZİ - Sağlık örgütleri, Beyaz Kod verilerine göre günde 50'den fazla şiddet bildirimi yapıldığını açıkladı. Sağlıkçılar, performans sisteminin kaldırılması ve randevuların hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlenmesini istedi.
Sağlık meslek örgütleri, 17 Nisan 2012 tarihinde bir hasta yakınının bıçaklı saldırısı sonucu yaşamını yitiren Dr. Ersin Arslan anısına Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından ilan edilen "Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” dolayısıyla birçok kentte açıklama yaptı. Ankara’da sağlık örgütleri, Ankara Tabip Odası Genel Merkezi’nde açıklama yaptı.
'GÜNDE 50’DEN FAZLA ŞİDDET BİLDİRİMI YAPILIYOR’
Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Kemal Oskay, şiddet sonucu yaşamını yitiren doktorları anarak, "Son 20 yılda sağlık kurumlarında ve çalışma ortamlarımızda karşılaştığımız şiddet vahşete dönüştü. Yaptığımız araştırmalara göre Beyaz Kod sistemi kurulduğundan beri en az 122 bin şiddet bildirimi yapıldı. 2023’ün Beyaz Kod verileri incelendiğinde günde 50’den fazla şiddet bildirimi yapıldığı anlaşılıyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, sağlık çalışanlarının yüzde 8’i ila 38’i meslek yaşamlarının bir noktasında şiddetle karşılaşıyor. Ülkemizde hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yüzde 84’ü görevi başında en az 1 kere sözlü veya fiziksel şiddete maruz kalıyor” dedi.
ŞİDDETİN NEDENLERİ
Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerinde acil servise başvuru sayısının kişi başına 100 kişi başına 27 kişi olduğunu belirten Oskay, Türkiye’de ise bu sayının 177’ye ulaştığını söyledi. Oskay, "Acil servislere kontrolsüz başvuru ve yığılma şiddet vakalarına davetiye çıkarmaktadır. Sağlıkta şiddeti kronikleştirerek hizmet sunumunun bir parçasına dönüştüren üç yapısal neden vardır. İlk neden kışkırtılmış sağlık talebine ve olağanüstü iş yüküne yol açan popülist ve piyasacı sağlık politikalarıdır. Kışkırtılmış sağlık talebi nedeniyle hekime başvuru sayısı tüm kurumlarda 973 milyon 519 bini geçmiştir. Sağlık sisteminin bu yükü kaldıramayacağını bilmelerine karşılık hekimlere ve sağlık çalışanlarına 5 dakikada muayene, angarya görev, esnek mesai, görev tanımı dışında iş gibi despotik çalışma tarzı dayatılmaktadır. Muayene sürelerinin kısalığından veya sağlık kurumlarında gördükleri ilgiden memnun olmayan hastalar sisteme yönelik memnuniyetsizliğini de, öfkesini de bizlere yöneltmektedir” diye belirtti.
Oskay, şöyle devam etti: "Sağlık çalışanlarına yönelik işlenen suçlarda cezalar artırılmalı ve cezasızlık son bulmalıdır. ?Sağlık çalışanlarına yönelik işlenen suçların infazında hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve denetimli serbestlik uygulamaları kaldırılmalıdır. Türk Ceza Kanunu’nda 'Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet' başlığıyla yeni bir suç kategorisi tanımlanmalıdır. Sağlık kuruluşlarına silahla girilmesi yasal düzenlemelerle engellenmelidir. Sağlıkta şiddetin sona ermesi için vereceğimiz mücadeleyi sonuç alıncaya kadar sürdürmekte kararlıyız."
AMED
Amed Tabip Odası ve SES Amed Şubesi, Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde yapılan açıklama yaptı. “Ölmek istemiyoruz, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz" pankartının açıldığı açıklamada konuşan Amed Tabip Odası Başkanı Veysi Ülgen, sağlıkta şiddetin giderek arttığına işaret etti. Şiddetin artmasının nedeninin iktidarın sağlık politikalarından kaynaklandığını belirten Ülgen, “Bizler ölmek değil, yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” dedi.
SES Amed Şubesi Kadın Sekreteri İlknur Ayık sağlık örgütlerinin ortak metnini okudu.
ADANA
Adana'da sağlık örgütleri Şehir Hastanesi'nin başhekimlik binası önünde bir araya geldi. Hayatını kaybeden sağlıkçılar için yapılan saygı duruşunun ardından konuşan Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, "Her yıl olduğu gibi bugün de kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ve ekip arkadaşlarımızın anıları önünde saygı ile eğiliyoruz. Şiddetin olmadığı bir sağlık sistemi kurmak mümkündür. Bunun için performans sistemi kaldırılmalı, ekip çalışmasını özendiren nitelikli çalışma düzenine geçilmelidir. Randevular hastaya yeterli süre ayrılacak şekilde düzenlenmelidir. Sağlık kurumlarında yeterli sayıda güvenceli sağlık çalışanı görevlendirilmelidir. Sağlık kurumlarında güvenli çalışma koşulları sağlanmalıdır. Merkezi şikayet hatları kaldırılmalıdır. Acil servislerde sadece acil hastalara hizmet verilmelidir. TTB’nin önerdiği caydırıcı yasa teklifi hayata geçirilmelidir” diye konuştu.
İZMİR
İzmir Sağlık Platformu, İl Sağlık Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. "Sağlıkta etkin bir şiddet yasası, hemen şimdi" dövizlerinin taşındığı eylemde konuşan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Seha Yüksel, ortak talepleri sıraladı.
Birlik Sağlık-Sen Başkanı Ahmet Doğruyol, "Hükümet, önceliği her zaman hasta memnuniyetine veriyor ancak bu doğru değil. Tabii ki hasta memnun olsun vatandaş memnun olsun. Ama siz sağlık çalışanlarını memnun etmeden vatandaşı memnun edemezsiniz. Şiddeti önlemek isteseydiniz bugüne kadar yasal düzenlemeleri yapardınız" şeklinde konuştu.
ESKİŞEHİR
Eskişehir Bilecik Tabip Odası (EBTO), Sağlık Çalışanlarına Saygı Parkı’nda açıklama gerçekleştirdi. Görevi başında şiddete maruz kalan sağlık çalışanlarının fotoğraflarının taşındığı açıklamada, EBTO Başkanı Nazan Aksaray konuştu.
Her 10 hekimden 9’unun çalışma hayatında en az 1 kez şiddete maruz kaldığı bilgisini veren Nazan Aksaray, “Türk Tabipleri Birliği’nin talebine rağmen edinemediği, bu nedenle açtığı dava sonucunda elde edilen Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod verilerine göre; Ocak 2016’dan Temmuz 2023’e kadar 25 bin 315 adet fiziksel şiddet bildirimi yapılmıştır. Ancak bu tarihten sonraki veriler yine elde edilemediği için halen mahkeme kararı beklenmektedir. Özü itibariyle kişisel ve toplumsal iyiliği hedef alan, bu amaç üzerine kurulu bir mesleğin mensupları olan hekimlerin ve sağlık çalışanlarının gittikçe artan düzeyde ve maalesef ölümcül de olan şiddete maruz kalması kabul edilemez" diye belirtti.