Suriye’de bölgesel aktörler pay arayışında

img

RIHA - HTŞ'nin zor, baskı ve tekçilikle yürütmeye çalıştığı Suriye yönetimi, Suudi- BAE ile Türkiye-Katar hesapları arasında gelgitler yaşıyor. Bölgesel aktörler fazla pay arayışında iken, HTŞ kabul görmeyen iktidarını kurumsallaştırma arayışında.

Heyet Tehrir El Şam'ın (HTŞ) Suriye'de 8 Aralık 2024’te Esad rejimini devirerek yönetime el koyması ile başlayan yeni dönem, çok sayıda gelişmeye öncülük etti. HTŞ geçici hükümet kurarak iktidar olma arayışına girerken, uluslararası güçler ve bölgesel aktörlerde yeni inşa da pay kapma çalışmalarına başladı. Bu doğrultuda hegemonik güçler HTŞ'ye “şekil” vermeye çalışırken, bölgesel aktörlerden Türkiye ve Katar ortaklığı ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ortaklığı arasında da inşada pay kapma arayışı başladı.
 
Bu kapsamda HTŞ hükümeti ile Suudi Arabistan arasındaki görüşmeler ve müzakereler, birçok analizcinin dille getirdiği şekilde gelişmiyor. Suudi Arabistan'ın yeni Şam hükümeti ile ilişkileri, özellikle Beşar Esad'ın 8 Aralık 2024'te devrilmesinden sonra hızla gelişmeye başladı. Yeni Suriye hükümeti Devlet Başkanı Ahmed El Şara ve Dışişleri Bakanı Esad Şeybani liderliğinde, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleriyle, özellikle Suudi Arabistan ile diplomatik ve ekonomik bağları güçlendirmeye yönelik yoğun bir çaba sarf etti. Bu ilişkiler, Suriye'nin yeniden inşası ve bölgesel istikrar açısından kritik önem arz ediyor. Bu stratejik planlar çerçevesinde, Suudi Arabistan HTŞ hükümetini birkaç konuda bilgilendirdi ve bu noktalar Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından ortaklaşa onaylandı. Buna göre;
 
* Türkiye ve Katar kumpanyalarının Suriye'den uzaklaştırılması, buna karşılık, Suudi ve BAE şirketlerine yatırım yapma hakkı verilmesi sağlanacak. Buradan yola çıkılırsa HTŞ ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler, son dönemde karmaşık ve çok katmanlı bir hale geldi. Şam’daki güvenlik operasyon odasından sızan bilgilere ve mevcut raporlara göre, bu ilişkiler ekonomik, siyasi ve askeri boyutlarda yoğun bir düzeyde şekilleniyor.
 
SUUDİ HESAPLARI
 
Edinilen bilgilere göre, Suudi Arabistan Suriye’nin yeniden inşası sürecinde önemli bir rol oynamayı hedefliyor. Bu bağlamda, HTŞ hükümetine, Hama’ya bağlı Sahil Xab bölgesinden Suriye kıyılarına, Şam’a bağlı Nebik bölgesine ve deniz kıyısındaki alanlara kadar uzanan bölgelerde Suudi şirketlerinin yatırım yapması ve bu bölgeleri işletmesi için teklif sundu. Bu bölgeler, stratejik ve ekonomik açıdan kritik öneme sahip. Suudi Arabistan, bu yatırımların karşılığında Türkiye ve Katar şirketlerinin Suriye’deki faaliyetlerinin sınırlandırılmasını talep etti. Suudi Arabistan, bu konuyu Rusya’ya da bildirdi ve Tartus-Lazkiye limanlarının bir kısmını Suudi ekonomik kampanyalarına işletme imkânı talep etti. Ancak Rusya, bu talebin Şam hükümetiyle önceki ve mevcut anlaşmalarına aykırı olduğunu belirterek reddetti. Bunun üzerine Suudi Arabistan, sadece Hama’ya bağlı Sahil Xab bölgesinden Suriye kıyılarına ve Şam’a bağlı Nebik şehrine kadar olan alanda çalışmaya odaklandı.
 
TÜRKİYE HESAPLARI
 
Suriye'de iç savaşın başladığı tarihten itibaren çok yakın bir ilişki içinde olan Türkiye ve Katar, 8 Aralık sonrasında da birlikte hareket ediyor. Türkiye ve Katar, Suriye'de hem siyasi sürecin şekillenmesi, hem de ülkenin yeniden imarı konusunda ön planda olmak, bölgesel etki alanlarını genişletmek istiyor. Ankara'nın bu süreçte özellikle Suriye'nin -İsrail dışındaki- komşularıyla ayrı bir platform daha oluşturmak istediği, ülkenin yeniden imarı açısından coğrafi yakınlık avantajını kullanmak istediği bilinen bir gerçek.
 
MİT’in, HTŞ liderlerine Suudi Arabistan ve BAE’ye bu bölgelerde onay verilmemesi yönünde talimat verdiği belirtiliyor. Çünkü Türkiye’ye göre bu iki ülke, bu bölgeleri HTŞ hükümetine karşı örgütlerin merkezi haline getirebilir ve yeni muhalefet grupları oluşturabilir. Ayrıca, Alevi toplumu ve eski Esad rejimine bağlı askerlere destek vererek, Suudi Arabistan ve BAE aracılığıyla İsrail’in Suriye kıyılarında varlık göstermesi riski bulunuyor.
 
Suudi Arabistan, Suriye’nin ekonomik yeniden yapılanmasında lider konumda olmak istiyor. Bu, sadece ticari bir hedef değil, aynı zamanda bölgedeki nüfuzunu artırma çabası. Özellikle Tartus ve Lazkiye limanlarında ekonomik faaliyetlerde bulunma talebi, Rusya tarafından reddedilse de, Suudi Arabistan’ın bu bölgelerdeki ısrarı devam ediyor. HTŞ, mevcut durumda ekonomik açıdan zayıf bir pozisyonda. Güvenlik odasının mali durum raporları, HTŞ’nin maddi kaynaklarının giderek azaldığını gösteriyor. Suudi Arabistan’ın ekonomik teklifleri cazip görünse de, HTŞ Türkiye’nin yönlendirmeleri doğrultusunda bu tekliflere temkinli yaklaşıyor. Türkiye, Suudi yatırımlarının HTŞ’ye karşı yeni muhalif grupların oluşumuna zemin hazırlayabileceği tezini savunuyor.
 
MÜSLÜMAN KARDEŞLER 
 
* HTŞ ve Suudi Arabistan’ın onayladığı bir diğer madde ise; Müslüman Kardeşler'e  (İhvan-ı Müslimin) bağlı ofislerin Suriye'den çıkarılması, bu ofislerin Türkiye'ye taşınması ve Suriye'deki tüm sosyal ve siyasi faaliyetlerinin yasaklanması.
 
Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşler’e bağlı ofislerin Suriye’den çıkarılmasını ve bu yapıların Türkiye’ye taşınmasını talep ediyor. Bu talep, Suudi Arabistan’ın uzun süredir Müslüman Kardeşler’e karşı yürüttüğü politikayla uyumlu. HTŞ, ideolojik olarak Müslüman Kardeşler’e doğrudan bağlı olmasa da, bu hareketin Suriye’deki bazı sosyal ve siyasi faaliyetlerinden faydalanıyor. Bu nedenle, Suudi Arabistan’ın talebi, HTŞ için siyasi bir ikilem yaratıyor. Suudi Arabistan, Müslüman Kardeşler’in Suriye’deki etkisini tamamen ortadan kaldırarak, kendi desteklediği siyasi ve dini grupların önünü açmayı hedefliyor. Bu, Suudi Arabistan’ın Suriye’deki ideolojik nüfuzunu güçlendirme stratejisinin bir parçası. HTŞ’nin, bu konuda Türkiye ile yakın koordinasyon içinde hareket ettiğini söylemek mümkün. MİT, HTŞ’yi Suudi Arabistan’ın bu talebinin Suriye’deki Türkiye etkisini zayıflatma amacı taşıyabileceği konusunda uyarıyor. HTŞ, şu an için bu talebe olumlu yanıt vermiş değil.
 
HTŞ'NİN KAYGILARI
 
Ayrıca, Şam'daki güvenlik odasında Suudi Arabistan ve BAE ile ilgili, Türkiye'nin aleyhine birçok karmaşık dosya bulunuyor. MİT, bu güvenlik odasının faaliyetlerini günlük olarak takip ediyor ve HTŞ liderlerine bu doğrultuda yönlendirme ve perspektif sunuyor. Özellikle Suudi Arabistan'ın Türkiye şirketlerinin Suriye'deki yeniden inşa faaliyetlerini engelleme talebi konusunda kendi yanına çekmek için yoğun faaliyet yürütüyor. 
 
MİT ayrıca, Suudi ve BAE şirketlerine Suriye’nin güneyinde ve Ürdün sınırında da herhangi bir onay verilmemesi gerektiğini bildiriyor. Öte yandan, Suudi istihbaratı HTŞ istihbaratına, Tedmur bölgesinde ortak istihbarat odaları kurmayı önerdi. Bu odalar, DAİŞ’e karşı mücadelede Suriye ordusuna destek sağlamak için kullanılması planlanıyor. Ancak HTŞ istihbaratının, DAİŞ’le mücadele konusunda Türkiye ile koordinasyon içinde olduklarını ve bu konuda ilerleme kaydettiklerini belirterek Suudi Arabistan’ı bilgilendirdiği öğrenildi. HTŞ, Suudi Arabistan’ın askeri ve istihbarat tekliflerine karşı temkinli. Suudi Arabistan’ın bu girişimlerinin uzun vadede kendi kontrolünü zayıflatabileceğini düşünüyor. Özellikle Suudi Arabistan ve BAE’nin, Alevi toplumu ve eski Esad rejimi askerlerine destek sağlayarak Suriye kıyılarında yeni bir muhalefet oluşturma ihtimali, HTŞ için ciddi bir endişe kaynağıdır.
 
İKİLEM EKONOMİK ZAYIFLIK
 
Bu bağlamda, Suudi Arabistan ve BAE ile ilgili güvenlik odasındaki HTŞ yetkilileri, şu anda birçok sorunla karşı karşıya. Şimdiye kadar Suudi Arabistan ve BAE ile herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Ayrıca, bu odanın mali durumu değerlendirildi ve maddi durumlarının günden güne kötüleştiği belirtildi. Bunun nedeni, Suudi Arabistan ve BAE’nin taleplerini ne askeri ne de ekonomik açıdan tam olarak kabul etmemeleri. Oluşan bu bloklaşmaya karşı Azerbaycan da şimdi Türkiye ve Katar çizgisine katıldı. Türk devletine göre, Suudi Arabistan şu anda tamamen ABD’nin perspektif ve yönlendirmelerine göre hareket ediyor. MİT, Suudi Arabistan’ın taleplerinin HTŞ’nin aleyhine olduğunu savunarak, HTŞ liderlerini bu talepleri reddetmeye yönlendiriyor. MİT’e göre, Suudi Arabistan ve BAE’nin Suriye’nin kıyı bölgelerinde İsrail’in dolaylı varlığını güçlendirmeyi planlıyor.
 
HTŞ DENGE KURMAKTA ZORLANIYOR
 
Aslında tüm bunlar Türkiye’nin, Suriye’de kendi ekonomik ve siyasi çıkarlarını koruma peşinde olduğunu gösteriyor. Suudi Arabistan’ın Suriye’deki ekonomik projelere liderlik etme çabası, Türkiye şirketlerinin dışlanmasını gerektirdiği için Türkiye tarafından tehdit olarak görülüyor. HTŞ, hem askeri hem de siyasi açıdan iki güç arasında mekik dokuyor. Bu nedenle, Suudi Arabistan’ın tekliflerine karşı Türkiye’den daha büyük tavizler koparma peşinde. Bu minvalde HTŞ’nin, Suudi Arabistan ile ilişkilerde bir denge kurmakta zorlandığını söylemek mümkün. Ekonomik olarak zayıf olan HTŞ, Suudi yatırımlarına ihtiyaç duyuyor, ancak Türkiye’nin baskısı nedeniyle bu teklifleri kabul etmekte tereddüt ediyor. Ayrıca, Suudi Arabistan’ın Müslüman Kardeşler’e yönelik talepleri ve Suriye kıyılarında yeni muhalefet grupları oluşturma ihtimali, HTŞ için de risk teşkil ediyor. Yine Suudi Arabistan Suriye’ye uygulanan ekonomik ambargoların kaldırılmasında öncü rol üstlenmeyi planlıyor. Ancak bu Suudi şirketlerinin Suriye’deki ekonomik pastadan en büyük payı alması şartına bağlı. Bu durum, HTŞ için hem bir fırsat hem de bir baskı unsuru.
 
MA / Erdoğan Altan

Diğer başlıklar

13:36 Barzani’den Kürt Birliği Konferansı’na mesaj: Birlik için önemli adım
13:28 İstanbul Barosu Başkanı Cumartesi Anneleri’nin eyleminde: Barışın önkoşulu adalettir
13:11 KCK'den mesaj: Ulusal kongreye her zamanınkinden daha fazla ihtiyaç var
12:46 Amed 'Kürt Birliği Konferansı’nı selamladı: Demokratik toplumu birlikte öreceğiz
12:01 İHD'den ‘Hapishane Çalıştayı’: Umut hakkı ve hasta mahpuslara dair hala adım yok
11:33 İstanbul’da 1 Mayıs forumu düzenlenecek
11:21 Mazlum Ebdî: Kürtlerin birliği Suriye’nin birliğidir
10:37 Kürt Birliği Konferansı başladı
10:31 DBP ve DEM Parti heyeti Mazlum Ebdî ile görüştü
10:25 Şirnex’te 14 bölgeye girişler yasaklandı
09:46 Şam’da yeni yasak: Kadın ve erkek doktorların çalışma alanları ayrıldı
09:12 'Ticaret 3'üncü Dünya Savaşı'nın önemli bir boyutunu oluşturuyor'
09:05 Mahkemeden GES projesinin ÇED raporuna iptal
09:03 İnşaat işçilerinin 1 Mayıs talepleri
09:02 Bolu Cezaevi raporu: 33 tutsağın tahliyesi engellendi
09:01 Eskişehir ve Konya'da 1 Mayıs hazırlıkları
09:00 Suriye’de bölgesel aktörler pay arayışında
09:00 26 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
08:35 İBB soruşturmasında yeni gözaltılar
25/04/2025
22:52 Narin Güran duruşması ertelendi
22:43 Bakanlığa yürümek isteyen gençler gözaltına alındı
22:01 Husiler: ABD Yemen'e bin 200 saldırı düzenledi
21:44 Bakırhan: Kürtlerle barış Türkiye’ye refah getirir
21:30 Bakan Kurum: 6 bin 539 bina hasarı ihbarı aldık
21:22 Xana Axpar’daki madene karşı dava
21:16 Amed Tiyatro Festivali Bavê Teyar’a adandı
21:10 DEM Parti’den Önder-Perinçek görüşmesi açıklaması
20:49 31 yıl sonra tahliye edildi
20:42 Mêrdînliler 1 Mayıs’ta Karayolları Parkı’nda olacak
20:11 YNK ve KDP heyeti Kuzey ve Doğu Suriye’de
20:00 İkizi yerine yargılanan Kocakaya üç yıl sonra beraat etti
19:48 Narin Güran davası: Hakikat ortada yok
19:39 Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Bakanı Liminski’den DEM Parti’ye ziyaret
19:00 Putin ve Trump'ın özel temsilcisi görüştü
17:47 CHP kurultaylarına açılan davalar birleştirildi
17:40 Sırrı Süreyya Önder 10 gündür yoğun bakımda: Ziyaretler sürüyor
17:27 Bakırhan, AYM’nin kuruluş yıl dönümü töreninde
17:25 Uluslararası İşçi Filmleri Festivali’nin 20’incisi düzenlenecek
16:56 Humus’ta 3 Alevi yurttaş katledildi
16:48 ODTÜ öğrencilerinden ‘kuyu tipi cezaevleri kapatılsın’ çağrısı
16:24 ‘Kürt Dirilişi’ belgeseline YouTube engeli
16:05 Panos ve Avkevir’de sel: Tarım arazileri zarar gördü
16:04 DEM Parti Gençlik Meclisi'nden örgütlenme kampanyası
15:56 DEM Kadın Meclisi’nden Temel Conta işçilerine ziyaret
15:20 İHD 2024 raporu: Kürdistan'da en az 7 bin 431 hak ihlali yaşandı
15:18 Çıplak aramayı protesto eden tutsaklar hücreye konuldu
14:57 DEM Partili Aydoğdu serbest
14:45 17 cezaevinde 3 ayda bin 249 ihlal
14:40 Mêrdîn’de ‘şifa odası’na konulan kadının şüpheli ölümü
14:17 DBP ve DEM Parti heyeti, Îlham Ehmed ile görüştü
14:06 Cinsiyetçi harekette bulunan oyuncuya 4 maç ceza
13:55 Bombalı saldırıda Rus general yaşamını yitirdi
13:45 9 cezaevine dair rapor: İdare ve Gözlem Kurulları kaldırılsın
13:31 Beluclardan cezaevlerindeki işkenceye karşı 20 kentte eylem
12:45 HDK ve DEM Parti'den 1 Mayıs deklarasyonu: Kadıköy’de olacağız
12:41 Uyuşturucuyla Mücadele Platformu’nun yarınki yürüyüşüne çağrı
11:58 Atölyelere katılan kadınlar: Eşitsizliği artık evde konuşmaya başladık
11:46 Kütahya'da kısa aralıklarla 3 deprem
10:59 Qamışlo'daki Kürt Konferansı yarın başlıyor
10:36 3 gün sürecek 28. Kadın Sığınakları ara kurultayı başladı
10:33 Aileler İmralı’ya gitmek için başvurdu
10:18 Kürtçe romanın toplatma kararına itiraz
10:08 Sırrı Süreyya Önder’in doktoru: Zayıf da olsa umudumuz var
10:04 Narin Güran davası başladı
09:59 2 kızlarını kaybettiler, diğerlerini yaşatmak için doktor arıyorlar
09:43 Dışarıda sabahlayan yurttaşlar: Toplanma alanları yetersiz, güvende değiliz
09:42 Bakırköy'de zincirleme kaza
09:40 İstanbul'da artçı depremler sürüyor
09:18 Suriye'deki Alevi kadınlar: Özerk Yönetim halklar için umuttur
09:16 Cezasızlık politikası kadın katillerini koruyor
09:13 Kayyım yandaş şirket için tasarruf tedbiri dinlemedi: Kahve ve çikolataya 4.5 milyon harcadı
09:12 Her deprem sonrası aynı soru: Hazırlıklı mıyız?
09:11 Emekçiler taleplerini Kadıköy’de haykıracak
09:09 Amed, Newroz ruhuyla 1 Mayıs’ı kutlayacak
09:06 Sosyolog Löwy: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğüne kavuşma zamanı geldi
09:04 Hasta tutsak Akpınar’ın annesi: Oğlum serbest bırakılsın
09:01 TJA'lı Gem: Eşitlikçi toplum için örgütlülüğümüzü büyüteceğiz
09:00 Gençler 1 Mayıs'ta alanlarda olacak
09:00 Av. Özen: Abdullah Öcalan’ın konumu yasal güvence altına alınmalıdır
09:00 25 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
07:57 Kütahya'da 4,5 büyüklüğünde deprem
24/04/2025
23:53 DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan'dan ev ziyaretleri
23:02 Mêrdîn’de LİDAŞ vurgunu: 700 milyonluk mal varlığına tedbir konuldu
21:50 6.2 büyüklüğündeki depremin ardından 291 sarsıntı kaydedildi
21:42 Avukat Bilece’ye ev hapsi verildi
21:30 Hasta tutsak Engin Uysal’ın durumu Meclis gündeminde
20:03 DBP ve DEM Parti heyeti Kuzey ve Doğu Suriye'ye geçti
19:46 DEM Parti PM üyesi Aydoğdu gözaltına alındı
19:10 İstanbul'da 3.7 büyüklüğünde deprem
19:08 IMF 14 yıl sonra Suriye'ye yetkili atadı
19:07 Hewlêr'de önemli görüşmede Kürtlerin geleceği tartışıldı
18:52 Evin Cezaevi'nde Hüseyinnejad protestosu
18:50 SES: Çapa Tıp Fakültesi'ndeki riskli binalar boşaltılmalı
18:41 Tuzla’da patlama: 5 işçi yaralandı
18:37 Ürdün, Müslüman Kardeşler örgütünün bütün faaliyetlerini yasakladı
18:18 'Direk danslı' 23 Nisan gösterimine soruşturma başlatıldı
18:14 Çin'den Trump'a yalanlama
18:08 Eğitim Sen üyesinin işe iadesi ‘istihbari bilgiler’ gerekçesiyle reddedildi
18:04 DEM Parti’den deprem için araştırma önergesi
18:00 Hesekê'de Ermeni Soykırımında katledilenler anıldı
17:46 Çocuk Bakanlığı talepli kanun teklifi Meclis’e sunuldu
17:34 Fransa Dışişleri Bakanı Barrot: Kürtlerin hakları dikkate alınmalı
16:55 Ermeni Soykırımı anmalarında adalet talebi
16:54 Demirtaş hakkında yeni bir dava açıldı
16:45 Hasta tutsak Demir'in tedavisi engelleniyor
16:43 Suriye'deki Alevi katliamına karşı insan zinciri: Çığlığa ses verin
16:32 MEB’in zorunlu kıldığı kermeste en az 15 çocuk zehirlendi
16:31 Bismil’de husumetli iki aile barıştırıldı
16:24 Kadınlardan 1 Mayıs buluşması
16:07 CHP’nin olağanüstü kurultayının iptali başvurusu
15:58 Emekçiler ‘Kamu Çerçeve Protokolü’ taleplerini sıraladı
15:41 Şirnex Belediyesi'nde vurgun yapan Kılınç: İzne ayrılmadım
15:39 İran rejimi 3 Kürt imamı gözaltına aldı
14:56 Temelli görüşmeyi anlattı: Tecride dair adım atılacağı söylendi
14:28 Emekçilere 'Sağlık-Sen’e üye ol' dayatması
14:09 'Hasta tutsak Yanık'a özgürlük' çağrısı
13:43 AFAD'ın büyük İstanbul depremi için tahliye planı
13:37 Bakanlardan deprem açıklaması
13:21 Hasta tutsak Çam'ı ziyaret eden kızı: Durumu kötü, acil tahliye edilmeli
13:10 Ateşkese rağmen Türkiye’nin saldırıları sürüyor
12:36 Rezan Belediyesi'nin 1 yılı
12:18 Görüşme sonrası açıklama: Öcalan’ın koşulları amasız fakatsız değişmeli
12:17 İzmir'de 1 Mayıs'a katılım çağrısı
11:32 Mazlum Ebdî ve Îlham Ehmed, Neçirvan Barzani ile görüştü
11:20 Avukatlar İmralı’ya gitmek için başvurdu
11:12 Karabulut'tan 7.6'lık deprem uyarısı: Seferberlik başlatılmalı
11:10 Tutsak gazeteciler Uçar ve Aksu’nun iddianameleri hazırlandı
10:45 DEM Parti için sürecin ön koşulu 'umut hakkı'nın uygulanması
10:32 DEM Parti ile Adalet Bakanlığı görüşmesi başladı
10:10 Kadın Sığınıkları Kurultayı Wan’da düzenlenecek
10:01 Ermeni Soykırımı 110. yılında: Yüzleşme çağrısı
09:57 İmralı’ya faks gönderen tutsak yazara hücre cezası
09:54 İstanbul'da halk geceyi dışarıda geçirdi
09:18 Hesandin'de 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı iptal davası
09:16 Oğlu kaybettirilen anne: Çözüm Abdullah Öcalan’ın yol haritasında
09:15 1 Mayıs’a çağrı: Sesimizi, itirazımızı birleştirelim
09:14 'Sezaryen yasağıyla kadın bedeni üzerinde tahakküm kurulmak isteniyor'
09:12 Agirî'de çiftçi kooperatifi kurma hedefi
09:11 ÖHD’li Demirci: İnfaz kanunu hasta tutsaklar için düzenlenmeli
09:09 Üniversite öğrencileri: Nasıl doğuracağı kadını ilgilendirir devleti değil
09:07 Kalp krizi geçiren tutsak Çam için yeni başvuru
09:07 İBB dosyasını takip eden avukatlara gözaltı
09:06 Cezaevindeki kitap yasağı yargıya taşındı
09:06 Tutsaklardan 'süreç karşıtı' medyayı boykot çağrısı
09:05 Girdi maliyetleri, DEDAŞ ve kuraklık: Araziler kuru, çiftçi borçlu
09:04 Maurizio Acerbo: Öcalan'ın önerileri barışın anahtarıdır ve evrensel değerdir
09:04 9 yıldır hastalığı teşhis edilemeyen tutsağın dişleri döküldü
09:00 24 NİSAN 2025 GÜNDEMİ
08:41 Marmara Denizi'nde 4.6 büyüklüğünde deprem
08:22 Qamişlo’da halklardan Ermeni Soykırımı anması