AMED - Amed'de “çocuklar özgür toplumun geleceğidir” çalıştayında, anadilde eğitimin önemine vurgu yapıldı.
Amed’in Peyas Belediyesi, “Çocuklar özgür toplumun geleceğidir” 2 günlük çalıştay düzenliyor. Belediye binasındaki çalıştaya çok sayıda kişi katıldı.
'BELEDİYELERE GÖREVLER DÜŞÜYOR'
Peyas Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Sincar, "Asimlasyon, inkar ve imha politikalarına karşı Kürt halkı geri adım atmadı, büyük direndi. Hem dilini hem de kültürünü korudu. Belediyeler bünyesinde Kürtçe kreşler açıldı. Zor koşullar altında açıldı. Kürtçenin gelişimi için belediyeler büyük bir görev düşüyor. Kürtçenin gelişimi için üzerimize ne düşerse düşsün yapmaya devam edeceğiz" dedi.
DEM Parti Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eşsözcüsü Cemili Turhallı, "Dilimizin gelecek nesillere aktarılması için elimizden ne geliyorsa yapacağız ve çalışmalarımızı aralıksız bir şekilde sürdüreceğiz” diye kaydetti.
DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Gülşen Özer, Kürtçenin yaşamın her alanına yayılması için çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.
DEM Parti Milletvekili Beritan Güneş Altın, anadile dönük saldırıların "insanlık suçu" olduğunu belirtti. Beritan Güneş Altın, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurguladı.
TECRÜBELER AKTARILDI
Daha sonra “çocuklar için yapılan çalışmaların geçmişi ve edinilen deneyimler" konulu bir oturum yapıldı. Kürtçe eğitmeni Samya Ozbay Korhan, "Zarokistan’a başladığımızda 10 grup vardı. 2 yaş sınıfını açtık. Küçük yaşta öğrenmenin önemi büyüktü" dedi.
Kürtçe eğitmeni Evin Taşdemir, belediyenin açtığı Zarokistan'a işaret ederek, "Kürdistan’ın birçok yerinde çalışmalar yaptık. Kayyım atanması sonrası Kürtçeye dönük saldırılar gerçekleşti. Zim Zim’da imkanlarımız azdı. Ancak çalışmalarımız iyiydi. Kürtçenin gelişimine büyük katkısı oldu. Çok dili eğitim için yoğun bir tecrübe var, bunun hayata geçirilmesi gerekiyor” dedi.
Zarokistan çalışmalarında yer alan Serdar Bayram ise, "Orada dilin gelişimi için yoğun bir mücadele verildi. İlk aşamada ne yapılacak nasıl yapılacak arayışı vardı. Yoğun bir çalışma sonucu yol yöntem ortaya konuldu ve o yol yöntem bugüne kadar geldi. Kürtçe eğitimde ailelerin katılımı çok önemli. Katılım boyutu hem çocuğun hem de dilin gelişimi için önemli" diye konuştu.