AMED - Amed’de iki gün süren Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Toplantısı'nda, toplumsal barışta kadın mücadelesi ve yerel yönetimlerin rolünün altı çizilerek, geliştirilecek politika ve mekanizmalar tartışılarak, planlamaya gidildi.
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, Amed’de 23-24 Mayıs’ta Demokratik Yerel Yönetimler Kadın Toplantısı gerçekleştirdi. Belediye eşbaşkanları ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda, önemli tartışmalar yürütüldü. Tarihi bir süreçten geçildiği tespitinin yapıldığı toplantıda, yerel yönetimlerin misyonu, kadın kırımı, ekoloji, ekonomi, kadın emeği ve hayata geçirilmesi gereken çalışmalar tartışıldı.
Bir yıllık belediyecilik faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantının en önemli gündemlerinden biri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 27 Şubat'ta deklare ettiği "Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı" oldu. Bu çağrının yerelden başlayarak, toplumsallaştırılması, koşullar ve uluslararası güçlerin yeni sürece yaklaşımı önemli gündemlerden oldu. Dünyadaki barış deneyimleri ve örneklerinin tartışıldığı toplantıda, kadınların barışın inşasındaki belirleyici rolü vurgulandı. Kadın özgür olmadan toplumun özgürleşemeyeceği, demokratik toplumun en önemli yapı taşlarından birinin kadın mücadelesi olduğunun altı önemle çizildi.
KÜRT KADINLARIN MÜCADELESİ
Federe Kürdistan Bölgesi’nin Silemanî (Süleymaniye) kentinde 15-17 Mayıs'ta gerçekleştirilen Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Demokratik Kadın Koalisyonu (NADA) Konferansı da toplantıda değerlendirildi. Ayrıca toplantıda, Türkiye'de Kürt kadınlarının hem yerel hem genel siyasette yürüttüğü mücadelenin dünya kadınlarına örnek olduğu ve bu özgüvenle hareket edilmesi gerektiği vurgulanan başlıca konular arasında yer aldı.
TOPLUMSAL BELEDİYECİLİK
Yerel yönetimlerde erkek egemen yapıların dönüştürülmesi, toplumsal belediyecilik anlayışının güçlendirilmesi, kayyım sürecinde yaşanan tahribatların belediyeciliğe yansıması ve bunun aşılması noktasında hayata geçirilecek yöntemler de tartışıldı. Sürecin mevcut koşullarda taşıdığı anlam, kadın bakışıyla değerlendirildi. Abdullah Öcalan'ın kadın kırımına dair çözümlemeleri ve yerelde kadın kırımına karşı geliştirilecek politika ile mekanizmaların hayata geçirilmesi gerektiği dile getirildi.
ÜRETİMDE KADINA DAİR PLANLAMA
"Kadın kadının yurdudur" söylemi ve "Jin, jiyan, azadî"nin yalnızca bir slogandan ibaret olmadığı, bir yaşam felsefesi olduğuna dikkat çekilen toplantının sonunda ise, önümüzdeki süreçte hayata geçirilmesi için birçok planlamaya gidildi. Kooperatifler, komünler ve atölyelerle kadınların tüm üretim alanlarında daha aktif rol olması da tartışılan gündemlerden oldu.
MA / Müjdat Can